ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
Menu

Border Fancy Canary

Tα καναρίνια Border οφείλουν το όνομά τους στην περιοχή από την οποία προέρχονται, τα σύνορα (border area) μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ανάπτυξη της ράτσας αυτής, αφού κανείς δεν ξέρει σίγουρα πότε ξεκίνησε να εξελίσσεται αυτή η φυλή. Λέγεται ωστόσο ότι ήταν ανάμεσα στα τέλη του 1700 και στις αρχές του 1800. Το όνομα και το πρότυπο της ράτσας αυτής υιοθετήθηκαν το 1889 στην πόλη Langholm.

Tα καναρίνια Border καλούνταν και ως «Wee Gem» και ήταν αρκετά μικρότερα σε μέγεθος (μόλις 4,5 ίντσες) από τα σύγχρονα Border (5,5 ίντσες). Είναι ιδιαίτερα γεροδεμένα και από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες. Ο χρωματισμός τους είναι κυρίως κίτρινος, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως κανελί, πράσινο, άσπρο, μπλε-γκρι, απαλό καφέ-κίτρινο (buff) ή συνδυασμός τους. Τα Border Canaries που έχουν τάση προς το κόκκινο παράγοντα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς.

Το πρότυπο των Border είναι το εξής:

Σώμα: Γεμάτο σώμα και καλοστρογγυλεμένο, που κάμπτει ομαλά από το λαιμό μέχρι τη βάση της ουράς. Ο θώρακας είναι στρογγυλός, αλλά όχι βαρύ. Η γραμμή της κάμψης στη βάση της ουράς κοιτάει πάντα προς τα κάτω. Παρατηρώντας το από πάνω και από πίσω πρέπει να έχει το σχήμα του αχλαδιού.
Χρώμα: Πλούσιο, απαλό και αγνό, στον ίδιο τόνο απόχρωσης και σκληρότητας αφού οι χρωστικές απαγορεύονται. Οποιοδήποτε έκθεμα στους διαγωνισμούς δείχνει την επίδραση χρωστικής απορρίπτεται.
Θέση και στάση: Ημιανορθωμένη που σχηματίζει γωνία 60ο. Κομψή στάση και εύθυμη.
Κεφάλι: Στρογγυλό και κομψό από κάθε πλευρά, λεπτό ράμφος, καθαρά μάτια και τοποθετημένα στη νοητή γραμμή της προέκτασης της άνω και κάτω γνάθου του ράμφους, ελάχιστα μπροστά από το κέντρο του κεφαλιού.
Λαιμός: Κατάλληλος για το κεφάλι των Border, καταλήγει ομαλά στις γραμμές του σώματος (περίγραμμα) και είναι ικανό ώστε να προσδώσει κομψότητα στη στάση του κεφαλιού.
Φτερά: Συμπαγή και κολλητά στο σώμα, καλύπτουν την πλάτη και με τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα φτερά πτήσης να συναντώνται στις άκρες τους. Τα εξωτερικά φτερά συναντιούνται στη βάση της ουράς. Τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα φτερά είναι μυτερά.
Φτέρωμα: Σταθερό και λεπτό στην ποιότητα, παρουσιάζοντας απαλή και μεταξένια γυαλιστερή εμφάνιση, χωρίς σγουρά σημεία ή σκληρότητα.
Υγεία και κατάσταση: Η κατάσταση και καθαρότητα πρέπει να έχουν μεγάλη βαρύτητα.
Πόδια: Μεσαίου μήκους, φαίνεται λίγο ο μηρός. Πρέπει να είναι λεπτά, σε αρμονία με το μέγεθος του πουλιού που του επιτρέπουν να έχει μία κομψή και εύθυμη στάση. Η πατούσες κατάλληλες για το μήκος των ποδιών τους, καθαρά χωρίς ψεγάδια.
Ουρά: Τα φτερά της ουράς είναι αρκετά ενωμένα. Η ουρά είναι στενή και στρογγυλεμένη.
Μέγεθος: Το ιδανικό μέγεθος από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την άκρη της ουράς είναι 14,5cm. Το μήκος πρέπει να είναι σε αναλογία και αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του εκάστοτε καναρινιού.