ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
Menu

Lizard Canary ή Καναρίνι Λίζαρντ

       Τα καναρίνια Lizard είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες καναρινιών που εμφανίστηκαν ως μετάλλαξη στη Γαλλία στις αρχές του 1700. Στις αρχές του 1900 τα καναρίνια αυτά ήταν υπό εξαφάνιση λόγω των φθορών που προκάλεσαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και των επιδημιών. Το 1940 περίπου είχαν μείνει μόνο 40 ζευγάρια στην Ευρώπη. Ωστόσο, για τη διάσωση της ράτσας αυτής, η Lizard Canary Association of Great Britain διενήργησε μία εντατική προσπάθεια εκτροφής και πολλαπλασιασμού τους. Τα καναρίνια Λίζαρντ οφείλουν το όνομά τους στα σημάδια σε σχήμα ημισελήνου που απαντώνται στο θώρακα και την πλάτη τους, που μοιάζουν με το δέρμα της σαύρας. Κατά τις πτερόρροιες τα καναρίνια αυτά χάνουν τα εν λόγω σημάδια τους σταδιακά.

Τα καναρίνια Lizard συναντώνται σε τέσσερα χρώματα: Silver Lizard, Gold Lizard, Red Lizard και Blue Lizard. Ανάλογα με το σκούφο-μπάλωμα τους χωρίζονται σε: Clear Cap, Broken Cap και Non-cap.

Τα σημάδια αυτά στα φτερά χωρίζονται σε Spangles και Lacings. H διαφορά τους είναι κυρίως ανατομική, αφού φύονται από διαφορετικά σημεία του σώματος. Συνολικά υπάρχουν εννέα spangles. Ένα κεντρικό και τέσσερα από κάθε πλευρά, ενώ συνήθως η τέταρτη αλυσίδα κρύβεται αφού τα φτερά είναι μικρά και όχι πολλά. Επίσης, υπάρχουν και τέσσερις αλυσίδες φτερών lacings. Η πρώτη αλυσίδα, η πιο μέσα, βρίσκεται κάτω από τα spangles και σπάνια είναι ορατή. H δε τέταρτη αλυσίδα έχει τρία φτερά και συνήθως είναι κρυμμένα. Πρακτικά, φαίνονται συνολικά επτά αλυσίδες σε κάθε πλευρά με τρεις αλυσίδες lacings.

Το πρότυπο των καναρινιών Λίζαρντ είναι το εξής:

Spangles (Πούλιες): Οι σειρές των μαύρων κηλίδων στο φτέρωμα των Λίζαρντ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα. Η κάθε πούλια πρέπει να είναι καθαρή, διακριτή και όσο πιο μαύρη γίνεται. Πρέπει να εκτείνονται από την άκρη του σκουφιού σε τέλειες ευθείες, με την κάθε πούλια να είναι σταδιακά πιο μεγάλη από την προηγούμενη, αυτή που είναι κοντύτερα στο λαιμό.
Ποιότητα φτερών: Πρέπει να είναι λεπτά και μαλακά, πρέπει τα φτερά να είναι κολλητά πάνω στο σώμα και στενά χωρίς ίχνος ατέλειας ή κατώτερης ποιότητας ή χαλαρότητας.
Θώρακας: Τα growing είναι τα σημάδια που βρίσκονται στο θώρακα και τα πλευρά. Πρέπει να είναι καθαρά, ευδιάκριτα και χωρισμένα σε σειρές.
Ground Colour: Είναι το βασικό χρώμα λιποχρώματος αγνοώντας τις μελανίνες που μπορεί να υπάρχουν. Πρέπει να δείχνει βάθος και ομαλότητα, διαχωρισμένο από το χαρακτηριστικό μοτίβο των κηλίδων.
Φτερά και ουρά: Τα φτερά πτήσης είναι συμπαγή και κοντά στο σώμα. Οι άκρες συναντώνται σε μία ευθεία στο κέντρο της πλάτης. Οι άκρες είναι τόσο σκούρες που φαίνονται μαύρες. Η ουρά είναι στενή, ίσια και κομψή, με φτερά ίδιου χρώματος των φτερών πτήσης.
Σκούφος-μπάλωμα: Το κεφάλι είναι αρκετά μεγάλο και στρογγυλό. Το μπάλωμα εκτείνεται από τη βάση της άνω γνάθου έως τη βάση του κρανίου, οβάλ σχήματος με διακριτό περίγραμμα. Στο Clear cap το μπάλωμα είναι άψογα καθαρό. Στο Broken cap τα σκούρα φτερά εισβάλλουν στο διακριτό, ανοιχτόχρωμο, οβάλ σχήματος χώρο. Στο Non-cap απουσιάζει πλήρως η ανοιχτόχρωμη περιοχή και αντικαθίσταται από τα σκούρα φτερά του κανονικού μοτίβου φτερώματος.
Βλεφαρίδες: Μία γραμμή από σκούρα φτερά που περνούν πάνω από το μάτι του πουλιού και δίνοντας ένα καλό τελείωμα στην εμφάνιση του μπαλώματος.
Ράμφος, πόδια, πατούσες: Πρέπει όλα να είναι μαύρα.
Κατάσταση και μέγεθος: Άψογη κατάσταση με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 12,5cm.