ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
Menu

Yorkshire Canary

Το περήφανο αυτό καναρίνι ξεκίνησε τη διαδρομή του από την περιοχή Yorkshire, στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τα μέσα του 1800. Εμφανίστηκε περίπου το 1870, αλλά καθιερώθηκε το αρχικό πρότυπο της φυλής το 1894 από το Yorkshire Canary Club. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι το 1935 όπου τέθηκε το τελικό, επιθυμητό πρότυπο όπως αυτό είναι σήμερα. Τα Yorkshire Canaries προήλθαν από τη διασταύρωση των ρατσών Lancashire, Norwich και Belgian ώστε να προσθέσουν το μήκος, τον χρωματισμό, την ποιότητα του φτερώματος, τη στάση και το καλοσχηματισμένο και αναγνωρίσιμο περίγραμμα.

Από τότε έως και σήμερα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στην εμφάνιση του. Πλέον έχει το μεγαλύτερο μήκος από κάθε άλλο καναρίνι, αρκετά πάνω από τις 6 ίντσες (συγκεκριμένα 6,75 ίντσες ή περίπου 17cm), έχει μεγάλους ώμους και θώρακα και στενή μέση με ανορθωμένη στάση. Λόγω του μεγέθους του, απαιτείται τόσο μεγαλύτερο κλουβί όσο και μεγαλύτερου μεγέθους φωλιά. Tο πρότυπο για τα Yorkshire είναι το εξής:

Θέση: Ανορθωμένο ανάστημα με αγέρωχη στάση. Μακριά πόδια που σχηματίζουν ελαφριά γωνία και πιο ανυψωμένα από την ουρά.
Φτέρωμα: Κοντό και κολλητό. Φτερά αναλογικά μακριά και στο κέντρο της πλάτης. Ουρά συμπαγής.
Κεφάλι: Γεμάτο, στρογγυλό και ευκρινές. Ώμοι υπερυψωμένοι που ενώνονται με το πίσω μέρος του κεφαλιού. Μάτια όσο πιο κοντά στο κέντρο του κεφαλιού γίνεται.
Σώμα: Στρογγυλεμένο που σταδιακά στενεύει προς την ουρά. Φαρδιοί και γεροδεμένοι, στρογγυλοί ώμοι που σταδιακά καταλήγουν στο κεφάλι. Θώρακας γεμάτος, αντίστοιχος των ώμων
Μέγεθος: Ελάχιστο τα 17cm τηρουμένων των αναλογιών του σώματος.
Κατάσταση: Καθαρό και υγιές. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, καθώς και καναρίνια που έχουν τραφεί με χρωστική.